Tässä osiossa käymme läpi Suomen parhaita ravintoloita. Osion lähde on kauppalehti option joulukuun 2017 ravintolaäänestys. Vuonna 2017 ykkössija vaihtui kuin vuosia äänestystä hallinnut ravintola Ola putosi kolmanneksi. Suomessa on 4 ravintolaa, joilla on yksi Michelin-tähti. Parhaimmat ravintolat ovat nk- fine dining-ravintoloita. Suomen parhaimmiksi luokitellut ravintolat sijaitsevat pääasiassa Helsingissä tai muissa suurimmissa kaupungeissa.

Parhaimmille ravintoloille on usein ominaista, että niiden ruoissa käytetyt raaka-aineet ovat paikallisia ja ravintolan kokit ovat tunnettuja ammattilaisia. Jotkut parhaimmista ravintoloista erikoistuvat suomalaiseen ruokaan kun taas toisissa tarjoillaan maailmalla tunnettuja erikoisuuksia.

Esimerkiksi monet venäläiset ravintolat kuuluvat Helsingin ravintoloiden parhaimmistoon. Joku onkin maininnut, että laadukkainta venäläistä ruokaa löytää Helsingin venäläisistä ravintoloista. Tähän tulee kuitenkin suhtautua varsin kriittisesti.

Parhaimmille ravintoloille on tyypillistä,että annokset ovat pieniä, ns. gourmet-annoksia. Tärkeää parhaille ravintoloille on hyvä palvelu, oikeanlainen ruokien asettelu ja yhteensopivat maut.
Usein parhaimmat ravintolat yhdistetään fine dining- ilmapiiriin. Kuitenkin, kun yleisöltä kysytään mitkä ovat parhaimpia ravintoloita, usein sellaiset ravintolat joissa yhdistyy hyvä palvelu, hyvä ruoka kohtuuhintaan pärjäävät perinteisiä fine dining -ravintoloita paremmin. Esimerkkejä tällaisista ravintoloista ovat muun muassa Helsingissä sijaitseva Grön ja Turussa sijaitseva Kaskis. Nämä ravintolat saavuttivat kärkisijat kauppalehti option järjestämässä äänestyksessä, jossa etsittiin parasta ravintolaa. Kolmanneksi äänestyksessä tuli fine dining -koulukuntaa edustava Olo, joka myös sijaitsee Helsingissä.

Grön valmistaa ruokaa pääasiassa pohjoismaalaisista aineksista. Sen ruokalista painottuu kasvisruokiin, mutta sieltä löytyy myös sekä liha- että kalaruokia. Grön panostaakin rentoon ilmapiiriin ruoan laadun lisäksi ja ravintolassa on pyritty tietoisesti karsimaan fine dining ravintolan konservatiiviset puitteet, kuten valkoiset ruokaliinat. Yksi Grönin suosion salaisuuksista on sen hintapolitiikka, neljän ruokalajin menu on mahdollista saada 48 eurolla, joka on erittäin kilpailukykyinen hinta verrattuna moniin kilpailijoihin.

Äänestyksessä toiseksi sijoittunut Kaskis tarjoaa myös ruokaa kohtuulliseen hintaan. Ravintola on myös tullut tunnetuksi varsin suurista annoksistaan. Lisäksi kaskis-ravintolan tavaramerkki on ystävällinen ja rento palvelu. Kaskis eroaa monista muista parhaimmista ravintoloista myös siinä, että se ei sijaitse Helsingissä.

Seuraavaksi käymme läpi fine dining -ravintoloita, joista osa menestyi myös tässä kauppalehti option äänestyksessä.