Tässä blogissa on käyty läpi Suomen parhaita ravintoloita. Tässä yhteydessä on kuitenkin hyvä muistuttaa, että ravintoloita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen ja esimerkiksi Michelin-tähtiluokitusta on kritisoitu paljon. Aiemmin mainittiin se, että ravintoille Michelin-tähtitason ylläpito voi tulla erittäin kalliiksi, eikä välttämättä takaa taloudellista menestystä.

Esimerkiksi Välimäki myönsi turhautuneensa, koska hänen ravintolansa ei saanut kolmatta tähteä vuonna 2013. Useat suomalaiset Michelin-ravintolat ovatkin olleet vaikeuksissa taloustilanteen kanssa. Toisaalta tähden menettäminen voi viedä ravintolan suuriin vaikeuksiin. Michelin-luokitusta on kritisoitu myös siitä, että se saattaa tehdä ravintolasta entistä persoonattomaan, koska monilla tarkastajilla on selvät kriteerit jonka mukaan he arvioivat palvelukokonaisuutta, ja tähteä tavoittelevat ravintolat pyrkivät muokkaamaan toimintaansa tähän raamiin sopivaksi. Tämä siitä huolimatta, että yhtenä kriteerinä on nimenomaan omaleimaisuus. Jotkut ravintoloitsijat jopa toivovat, ettei heidän ravintolansa saa Michelin-tähteä.

Moni suomalainen vierastaakin parhaimpiin ravintoloihin menemistä monista syistä. Ensiksi, niiden hienostunut ilmapiiri saatetaan kokea ahdistavaksi. Toiseksi, monille parhaimmat ravintolat ovat liian kalliita. Kolmanneksi, monen ns. gourmet-ravintolan annoskoot ovat varsin pieniä ja monelle tämän vuoksi nk. parhaat ravintolat ovat pettymys.

Lyhyesti voidaan todeta, että se mikä on paras ravintola, ei välttämättä ole paras ravintola toiselle. Parhaan ravintolan valitsevat usein ne, jotka ovat niin sanottuja kulinaristeja ja jotka haluaisivat olla. Heille makujen nyanssit ovat usein tärkeitä samoin kuin ravintolan miljöö ja ilmapiiri. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole kaikille. Siksi paras ravintola -luokituksiin on syytä suhtaututua pienellä varauksella.

Usein paras ravintola on se oma kantapaikka, jonne on helppoa ja turvallista palata. Se on ravintola, josta tietää jo etukäteen millaista ruokaa ja palvelua saa. Sen löytäminen on helpompaa kuin hyvän ravintolan etsiminen esimerkiksi karttasovellusten kautta ja vertailemalla eri ravintoloiden saamia pisteitä. Tähän monet käyttävätkin enemmän aikaa kuin itse ruokailuun, ja siitä huolimatta hyvää ravintola ei välttämättä löydy.

Monille paras ravintola voi olla sellainen, josta saa hyvää ja maukasta kotiruokaa edullisesti. Perinteinen suomalainen ruoka on monen suosiossa, mutta sitä ei monista huippuravintoloista löydä.