Tässä osiossa kysymme mikä yhdistää Suomen parhaimpia ravintoloita. Yritämme löytää joittakin yhdistäviä kriteereitä, jotka erottavat nämä ravintolat edullisemmista ruokaloista.

On vaikea löytää yhtä merkittävää yhdistävää tekijää parhaimmista ravintoloista. Kuten edellä totesimme, tähtiluokituksen saamiseen on tarkat kriteerit: laatu, palvelu, ruoan asettelu ja sen omaperäisyys. Usein hinnallakin on merkitystä – paras ravintola ei aina tarkoita kalleinta ravintolaa. Päinvastoin, monissa luokituksissa hyvän ravintolan kriteeri on sen hinta-laatusuhde. Usein puhutaankin parhaimpien ravintoloiden yhteydessä, että se on kohtuuhintainen. Michelin-tähtiä saanut ravintola ei myy yleensä ruokaansa ale-hinnalla. Huippuravintoloihin ei mennä yleensä edullisen hinnan vuoksi ja monelle korkea hinta voikin olla laadun tae.

Monissa parhaimmissa ravintoloissa on osaava henkilökunta, huippukokit kuten Hans Välimäki työskentelevät pääasiassa parhaimmissa ravintoloissa. Palvelun on tärkeää olla ensiluokkaista huippuravintoloissa, siksi niihin voi olla vaikea päästä töihin.
Suomessa Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita yhdistää se, että ne sijaitsevat Helsingissä. Yleisöäänestyksessä hyvin on myös pärjännyt turkulainen kaskis. Monissa muissakin kaupungeissa on korkeatasoisia, yksityisomistuksessa olevia ravintoloita. Näistä vain monet eivät ole maanlaajuisesti kovin tunnettuja.

Monille parhaimmille ravintoloille yhteistä on tuoreet ja korkealuokkaiset raaka-aineet. Parhaimmat ravintolat pyrkivät usein hankkimaan raaka-aineet läheltä, vaikka ne olisivat tuontituotteita kalliimpia. Paikallisuus onkin monien ravintoloiden myyntivaltti, ja monilla ravintoloilla onkin tarjota joku paikallinen menu.

Useat parhaimmista ravintoloista tarjoavat koko menuuta, usean ruokalajin kokonaisuutta. Edullisemmista ravintoloista tällainen mahdollisuus puuttuu usein Suomessa. Esimerkiksi ravintola Grön tarjoaa ravintolan menua hintaan 49 euroa, mikä on varsin kilpailukykyinen hinta.
Monille parhaille ravintoloille yhteistä on myös siisti keittiö. Suomessa ravintoloissa suoritetaan usein tarkastuksia ja hygieniaan kiinnitetään suurta huomiota, joten ravintoloilla ei ole varaa jättää näitä kysymyksiä huomiotta.

Parhaimpia ravintoloita yhdistää myös se, että monet ruokailijat tulevat sinne ravintolan maineen takia. Näin ei usein ole esimerkiksi ketjuravintoloiden kanssa, jonne mennään muista syistä.
Suomen parhaat ravintolat listat ovat yleensä täynnä ravintoloita Helsingistä ja muu Suomi jää pahasti taka-alalle. Olemme käyneet tässä blogissa läpi erityisesti Michelin-tähtiluokituksen saaneita ravintoloita ja Kauppalehti Option yleisöäänestyksen tuloksia parhaimmista ravintoloista. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös muista vastaavista äänestyksistä.