Tässä blogissa aiheena on Suomen parhaimmat ravintolat. Tähän asti on käyty läpi yhtä tapaa luokitella parhaimmat ravintolat, eli yleisöäänestys. Nyt käymme läpi kuitenkin Michelin-tähdistöä, joka on ehkä maailman tunnetuin ravintoloiden luokitus. Kyseessä on erittäin perinteinen ja konservatiivinen järjestelmä, joka on säilynyt nykypäivään saakka. Tässä osiossa tarkastellaan lähemmin mitä Michelin-tähtiluokituksella tarkoitetaan

Yksi perinteinen tapa luokitella ravintoloita on ranskalainen michelin-tähtiluokitus. Michelin tähti on erittäin vaikea saada. Michelin-matkaopas aloitti ravintoloiden tähtiluokituksen jo 1930-luvulla. Michelin-tähti tarkoittaa, että ravintolasta saa poikkeuksellisten laadukasta ruokaa ja palvelua. Michelin-tähtien merkitys ei ole ainoastaan symbolinen vaan tähden saaminen voi merkitä valtavasti lisämyyntiä. Toisaalta, tähden menettäminen saattaa vaikuttaa myynnin laskuun.
Michelin-tähtien luokittelu perustuu tarkkoihin kriteereihin. Näitä on viisi. Ensimmäisenä kriteerinä on raaka-aineiden laatu. Toisena kriteerinä Michelin-tähtien saamisessa on ruoan persoonallisuus. Kolmas kriteeri on ravintolan hinta-laatusuhde. Neljäntenä kriteerinä on ruoan valmistustapa. Viides kriteeri on tasainen laatu, ruoan laatu on oltava yhtä korkealaatuista joka kerta kun sitä tarjotaan.

Michelin-tähtiä on kolme. Ensimmäinen tähti on mahdollista saada mikäli ravintola on poikkeuksellisen korkeatasoinen omassa luokassaan. Kaksi tähteä voi saada silloin kun kokkien ruoanvalmistustaidot ovat erityislaatuiset. Kaksi tähteä ovat sellaisen laadun merkki, että ravintolaan kannattaa tulla kauempaakin pelkästään ravintolan takia. Kolme tähteä on mahdollista saada silloin, kun ravintolan ruokakulttuuri ja ruoanlaittotaito ovat poikkeuksellisen korkeatasoisia.
Myös Michelin-tähtien tarkastajille on tarkat vaatimukset. Heillä on pitkä opiskelu- ja työkokemus, ja kokemusta johtotehtävistä. Michelin järjestää tarkastajille 6 kuukauden mittaisen koulutuksen.

Tarkastajien on pystyttävä sellaiseen arviointiin, että toinen tarkastaja tulisi samaan tulokseen. Aloitteleva tarkastaja kulkeekin yhdessä kokeneemman tarkastajan kanssa, jotta yhtenäinen järjestelmä säilyisi. Ravintolat eivät olet tietoisia Michelinin palkkaamista nimettömistä tarkastajista.

Michelin järjestelmää on myös kritisoitu. Usein ravintoloille tulee kalliiksi ylläpitää tähtiluokitusta. Erityisesti raaka-aineiden ja henkilökunnan kulut nousevat usein erittäin suuriksi. Usein maailman parhaimmaksi ravintolaksi nimetty, Kataloniassa sijaitseva El Bulli toimi 10 vuotta tappiolla, vaikka siellä kävi yli 2 miljoonaa asiakasta vuosittain.
Seuraavaksi käsittelemme suomalaisia ravintoloita, joilla on tai on ollut Michelin-tähtiä.