Edellisessä osiossa totesimme, että vuosia kauppalehti option voittaja on ollut helsinkiläinen ravintola ola. Vuoden 2017 äänestyksessä ravintola kuitenkin putosi kolmanneksi. Ola on kiinnostava tämän osion kannalta, koska sitä pidetään perinteisenä fine dining-ravintolana.
Aluksi kuitenkin muutama sana siitä mitä fine dining -ravintolalla tarkoitellaan. Sille ei ole kuitenkaan olemassa tarkkaan määritelmää vaan erilaisia yleisesti hyväksyttyjä vaatimuksia ja kuten näemme, termi onkin usein varsin häilyvä. Se viittaa täyden palvelun ravintolaan. Fine dining-ravintolalle on tyypillistä myös tarkkaan harkittu sisustus ja kalliit materiaalit. Usein tällaisissa ravintoloissa pöydällä on valkoiset liinat ja esimerkiksi ruokailuvälineiden paikat on tarkkaan määritelty. Fine dining ravintoloissa on usein tietyt vaatimukset asiakkaille, joilta odotetaan tietynlaista, hillittyä käytöstä. Esimerkiksi humalatilaan saatetaan suhtautua kriittisemmin fine dining -ravintoloissa kuin monissa rennommissa ravintoloissa. Yksi fine dining ravintolan sisäänpääsyvaatimus voi olla tietynlainen dress code. Näissä ravintoloissa on usein hovimestari, joka tervehtii asiakkaat ja ohjaa heidät pöytiinsä.

Tämän tyyliset ravintolat ovat usein perinteisiä. Esimerkiksi Helsingissä oli useita fine dining ravintoloita jo ennen nykyisen ravintolabuumin alkamista. Esimerkiksi 70-luvulla fine dining ravintoloissa säännöt olivat usein vieläkin tiukemmat kuin nykyisin ja hovimestari saattoi hyvinkin helposti kieltää asiakkaan tulon ravintolaan.

Fine dining on suosittu termi, mutta usein sitä käytetään myös ravintoloista, jotka eivät välttämättä täytä perinteisen fine dining -ravintolan tunnusmerkkejä. Se on myös suosittu termi markkinoinnin näkökulmasta, koska fine dining -ravintoloissa on usein normaaleja ravintoloita korkeampi hintataso.

Fine dining ravintoloiden tulevaisuudesta on ollut paljon puhetta. Usein nuoremmat ihmiset haluavat ruokailla rennommassa ilmapiirissä ja jäykkä ja konservatiivinen ilmapiiri saatetaan kokea ahdistavaksi. Monet fine dining ravintolat,kuten luomo ja postres ovatkin sulkeneet ovensa.
Perinteisille fine dining -ravintoloille on tyypillistä, että ne sijaitsevat kalliissa rakennuksissa kaupunkien keskustoissa. Tämä taas vaikuttaa siihen, että vuokrataso on erittäin kallis ja näin ollen myös ruoka on kallista.

Huippukokit eivät välttämättä työskentele ainoastaan fine dining -paikoissa. Maailmalla on paljon esimerkkejä joissa parhaimmat kokit työskentelevät sekä hienoissa fine dining-ravintoloissa että edullisemmissa pikaruokapaikoissa. Joskus samat omistajat perustavatedullisemman kakkosravintolan.

Seuraavaksi enemmän suomalaisista fine dining-ravintoloista, niiden historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.